ciasto z wiśniami i kruszonką
niedziela, lipca 09, 2017
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (np. wiśni, wydrylowanych i przekrojonych)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając powoli. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć ciasto na okrągłą blachę. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.
0 komentarze