ciasto z wiśniami i kruszonką

niedziela, lipca 09, 2017


Składniki:

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. wiśni, wydrylowanych i przekrojonych)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając powoli. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać do połączenia się składników.
Przełożyć ciasto na okrągłą blachę. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, rozetrzeć między palcami na kruszonkę. 
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.

Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów