zupa krem z białych szparagów
środa, maja 13, 2015składniki:
- pęczek białych szparagów
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- bulion
- masło
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek)
pokrojony w krążki por + posiekana cebula + obrane, pozbawione twardych końcówek i pokrojone szparagi = podduszamy na maśle w garnuszku, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości, miksujemy blenderem, przyprawiamy
zupę tą skosztował nawet mój mąż, który nie cierpi szparagów i zup kremów - na pytanie czy zjadł - odpowiedział dyplomatycznie, że przyprawił maggi, a gdy drążyłam dalej czy smakowała - odpowiedział, że tak, bo był głodny, więc chyba odniosłam kolejny kulinarny sukces i tak zmotywowana mogę dalej eksperymentować w kuchni :)
0 komentarze