ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
czwartek, maja 28, 2015
Składniki:
- 125 g masła
- 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 400 g rabarbaru, pokrojnego na kawałki ok. 2 cm
- 300 g truskawek
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
Mąkę pszenną + skrobię ziemniaczaną + proszek do pieczenia = przesiać, odłożyć.
Masło + cukier = ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć owoce. Posypać kruszonką (100 g mąki pszennej + 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią + 60 g masła)
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut.
Przepis z drobnymi modyfikacjami (zamiast wiśni dodałam truskawki) pochodzi ze strony: mojewypieki.com
0 komentarze