łatwe ciasto z rabarbarem a'la Linda Lomelino / easy rhubarb cake
środa, maja 13, 2015składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej (180 g)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka (200 g / 225 ml) cukru
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
- 150 g rabarbaru, umytego, obranego i pociętego na 5 cm paski
- 1/2 łyżeczki cukru
- cukier puder do posypania
1. Rozgrzać piekarnik do 175°. Natłuścić formę do ciasta (22-25 cm).
2. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce, odstawić.
3. W dużej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, ok. 4 minuty. dodać jajko i cukier waniliowy i ucierać do uzyskania gładkiej masy.
4. Do masy dodać sypkie produkty (mąkę, proszek do pieczenia i sól) i mleko, wymieszać szpatułką do połączenia, wylać do przygotowanej wcześniej foremki
5. Ułożyć rabarbar na cieście (wybrać cienkie łodygi lub pociąć grube w cienkie paski, inaczej opadną na dno ciasta), posypać cukrem na wierzchu.
6. Piec ciasto przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 150°C i piec przez dodatkowe 40-50 minut lub dopóki ciasto nie stanie się złocisto-brązowe, a wbity w ciasto patyczek nie będzie wychodził suchy.
przepis lekko zmodyfikowany (nie dodałam kardamonu, bo nie posiadałam w swoich kuchennych zasobach) pochodzi z fantastycznego bloga Lindy Lomelino pełnego bajecznych fotografii
0 komentarze