diabelskie brownie czekoladowe a'la Eric Lanlard
niedziela, kwietnia 19, 2015
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 100 g całusków z gorzkiej czekolady (ja zastąpiłam je suszoną żurawiną)
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Połamana czekolada + masło + wanilia = stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut.
Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada".
P.S.
autor pisze, że można dodać do ciasta orzechy, lub suszone owoce, ja dodałam suszoną żurawinę obtoczona wcześniej w mące, kwaskowata fajnie ożywiła dość ciężki i mocny smak czekoladowego brownie
P.S.2
ja miałam większą blaszkę niż w oryginalnym przepisie - 24 cm x 24 cm, więc ciasto wyszło mi niższe, co ma swoją zaletę - mniej kalorii w jednym kawałku ;)
P.S.
P.S.
Eric Lanlard prowadzi świetne programy w których zdradza sekrety swoich obłędnych wypieków - w polskiej telewizji możemy go podziwiać w akcji na kanale BBC, wśród jego klientów jest wiele popularnych gwiazd, przygotowywał m.in. tort weselny dla Madonny i Guya Ritchie
0 komentarze