ciasteczka maślano-waniliowe
środa, kwietnia 08, 2015W tym roku hitem były wąsy i korony (foremki ze sklepu Ikea), oto sprawdzony i przetestowany przeze mnie i dzieci przepis na ciasteczka maślane ze strony Moje Wypieki:
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać
szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut, po schłodzeniu, odrywać
kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką, wykrawać świąteczne kształty, układać na
papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut,
do lekkiego zarumienienia. Ozdobić lukrem (biały zrobiłam z białka,
cukru pudru i cytryny, żółty lukier z paczki i zielony w pisaku),
posypkami i cukierkami.
2 komentarze
fajne kolorowe ciacha!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają takie kolorowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń