babka piaskowa z "łatką"
piątek, kwietnia 10, 2015Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku (ja dodałam startą skórkę cytrynową)
- 1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'
masło + cukier zmiksować mikserem na puszystą masę, białka oddzielić od
żółtek, żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie
przestając miksować;
mąki przesiać z proszkiem do pieczenia,
dodać do masy, delikatnie wymieszać i dodać ekstrakt z cytryny, następnie białka ubić na sztywną pianę i
delikatnie wymieszać z ciastem;
odłożyć
około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao; do formy ciasto wykładać na
przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w
cieście)
keksówkę natłuścić, oprószyć mąką pszenną i wypełnić ciastem, piec w temperaturze 160ºC przez około 60
minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).
Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC
przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
0 komentarze