babka piaskowa z "łatką"

piątek, kwietnia 10, 2015


Składniki:
  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku (ja dodałam startą skórkę cytrynową)
  • 1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'
masło +  cukier zmiksować mikserem na puszystą masę, białka oddzielić od żółtek, żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować;
mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać i dodać ekstrakt z cytryny, następnie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem;
odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao; do formy ciasto wykładać na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w cieście)
keksówkę natłuścić, oprószyć mąką pszenną i wypełnić ciastem, piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC

przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com


You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów