Zdrowe batony śniadaniowe musli bez cukru a'la Nigella Lawson / Nigella’s Sugar-Free Breakfast Bars
niedziela, marca 22, 2020
Składniki na 16 sztuk:
- 350 g daktyli
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75 g jagód goji
- 75 g pestek dyni
- 150 g brązowego siemienia lnianego
- 50 g pokruszonego ziarna kakaowca (ja je pominęłam)
- 25 g nasion chia
- 25 g płatków kukurydzianych
- 100 g płatków owsianych
Daktyle drobno posiekać, umieścić w
garnuszku, dodać cynamonu, zalać wodą i pogotować kilka minut do
rozgotowania i otrzymania daktylowej papki. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Wcisnąć w dno formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 25 - 30
minut, uważając, by z góry nie przypalić. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.
P.S.
Ja dorzuciłam do oryginalnego przepisu Nigelli jeszcze parę innych dodatków które miałam w mojej puszce śniadaniowej z musli np. orzechy, czy wiórki kokosowe, polecam, urozmaiciły smak.
mieszanka przed upieczeniem:
i po upieczeniu:
a tu filmik Nigelli:
0 komentarze