sernik z truflą czekoladową i likierem kawowym
środa, listopada 13, 2013I warstwa (serowa):
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować, dodać pozostałe skladniki i zmiksować. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać
masę. Piec w temperaturze 160ºC ok. 45 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
II warstwa (trufla czekoladowa z likierem kawowym):
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 ml likieru kawowego
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę.Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub
do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej. Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier
puder, wlać likier, rozpuszczona żelatynę i ubić. Krem przełożyć na zimny sernik. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
1 komentarze
Sernik i trufla... Boskie połączenie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń