chrusty / faworki

niedziela, marca 03, 2019


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki alkoholu (lub octu)
  • 2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Ciasto zarobić, rozwałkować, wykroić paski o szerokości 1,5-2 cm i długości ok. 10 cm. Na środku każdego paska zrobić przecięcie i przez niego przeciągnąć końcówkę. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.
 
P.S.
 Z pozostały białek zrobić bezy:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, miksując stopniowo dodawać cukier, masę przełożyć do woreczka z odciętym czubkiem. Na papierze do pieczenia utworzyć dowolne kształty (np. łezki, gniazdka, serduszka). Suszyć w piekarniku o temp. 90 stopni przez ok godzinę do półtorej godziny.
 

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów