piernik z budyniem i śliwkami

sobota, stycznia 05, 2019

wilgotny piernik nasączony nalewką aroniową, przełożony budyniem i śliwkami, a do tego pyszna polewa:


składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • śliwki
  • kieliszek nalewki z aronii
przepis:

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, , kakao i wymieszać, dodać masło i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści, a całość będzie jednolitą, płynną masą. Odlać 1/2 szklanki masy (na polewę). Mąkę, sodę, proszek, przyprawę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka. Do wystudzonej masy dodać mąkę, ubitą pianę, całość piec w dużej, prostokątnej blaszce ok. 45 minut w 180 st. C. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół i nasączyć mocną herbatą wymieszaną z nalewką. Na pierwszym z dwóch blatów rozłożyć śliwki i wylać na to gorący budyń ugotowany na wodzie. Przykryć drugim blatem, polać pozostała polewą i dowolnie udekorować.
 

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów