piernik z budyniem i śliwkami
sobota, stycznia 05, 2019
wilgotny piernik nasączony nalewką aroniową, przełożony budyniem i śliwkami, a do tego pyszna polewa:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- śliwki
- kieliszek nalewki z aronii
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, , kakao i wymieszać, dodać masło i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści, a całość będzie jednolitą, płynną masą. Odlać 1/2 szklanki masy (na polewę). Mąkę, sodę, proszek, przyprawę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka. Do wystudzonej masy dodać mąkę, ubitą pianę, całość piec w dużej, prostokątnej blaszce ok. 45 minut w 180 st. C. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół i nasączyć mocną herbatą wymieszaną z nalewką. Na pierwszym z dwóch blatów rozłożyć śliwki i wylać na to gorący budyń ugotowany na wodzie. Przykryć drugim blatem, polać pozostała polewą i dowolnie udekorować.
0 komentarze