kurczak po wegiersku z erős pista
poniedziałek, marca 02, 2015do garnka wrzucamy obsmażone wcześniej na oleju pałki z kurczaka przyprawione przyprawą do kurczaka po węgiersku Kamisa + podsmażony boczek i cebula + pokrojona w kostkę papryka słodka + pomidory w puszce, zalewamy wszystko wodą i dusimy aż mięso stanie się miękkie
ja podałam z przywiezioną z podróży do Budapesztu pikantną i dość słoną pastą z papryki Erős Pista (Ostry Stefek), to słynny na całym świecie przetwór dla miłośników ostrych smaków, może być serwowany do gulaszu, bograczu, leczo, podaje się go na oddzielnym talerzyku, a nie bezpośrednio do potrawy, dzięki temu każdy może stopniować ostrość swojej porcji potrawy
P.S. a talerz to porcelana opolska w ręcznie malowane kwiaty :)
1 komentarze
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPS. Cudny talerz <3
Zapraszam do siebie http://asiuuulek.blogspot.com/
Joanna