Pages

czwartek, 17 lipca 2014

rwany placek drożdżowy z jagodami


nietypowe ciasto, bo dzielimy go na porcje zanim się upiecze, dlatego przed podaniem nie trzeba go kroić, wystarczy odrywać kolejne kawałki, idealne na letni piknik


składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  •  1 torebka suszonych drożdży
  • pól łyżeczki soli
  • 50 g masła + 2 łyżki
  •  150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml konfitury z jagód (ja użyłam śliwkowej bo taką akurat miałam w domu)
  • 60 g świeżych jagód
  • 75 g cukru pudru
mąka + cukier + cukier waniliowy + drożdże + sól + jajka + ciepłe mleko + stopione masło = wymieszać i zagniatać przez kilka minut, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

podłużna foremkę keksową wysmarować masłem i posypać mąką, wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wielkości ok. 50x50 cm, posmarować go konfiturą, a następnie pociąć go na paski z których potem wycinamy mniejsze kwadraty (ok. 8x8 cm), ułożyć kwadraty jeden na drugim w blaszce ustawionej pionowo tak jak na zdjęciu poniżej:
tak ułożone ciasto odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosło

pozostałe 2 łyżki masła pokroić i włożyć między plasterki ciasta, piec w temp. 175 stopni przez 30-40 minut (po 20 minutach ciasto przykryć folia aluminiową), studzić przez 30 minut w foremce

utrzeć cukier puder z 1 łyżką wrzątku na gęsty lukier, polać nim ostudzone ciasto i udekorować świeżymi owocami

ciasto to można robić tez z innymi owocami i konfiturą, np. z porzeczkami lub malinami

SMACZNEGO!


inspiracja: "CIASTA i ciasteczka" - dodatek kulinarny do pisma Twój STYL / maj 2014

Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie. Muszę taki przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie odrywane ciasta/chlebki :) Zawsze można podejść i uskubać kawałek...
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! :) mała rączka chciała spróbować, ale trudno się dziwić jak takie pyszności:) jeszcze takiego nie robiłam więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń