Tort leśny mech z czekoladowymi grzybkami / Forest Moss Cake
niedziela, października 10, 2021TORT LEŚNY MECH Z GRZYBKAMI
PRZEPIS:
Składniki na ciasto: 400 g świeżego szpinaku, 3 duże jajka, 3/4 (do 1 szklanki) cukru, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 2 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny
Szpinak rozdrobnić blenderem. Jajka + cukier = ubić + olej + papka szpinakowa + sok z cytryny
Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinakowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Środek przełożyć galaretkę o smaku owoce leśne i masą śmietankową (serek mascarpone+śmietanka 36%=ubić mikserem)
Źródło:
0 komentarze