Tort leśny mech z czekoladowymi grzybkami / Forest Moss Cake

niedziela, października 10, 2021

 TORT LEŚNY MECH Z GRZYBKAMI

 PRZEPIS: 

Składniki na ciasto:  400 g świeżego szpinaku, 3 duże jajka, 3/4 (do 1 szklanki) cukru, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 2 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny

Szpinak rozdrobnić blenderem. Jajka + cukier = ubić + olej + papka szpinakowa + sok z cytryny

Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinakowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Środek przełożyć galaretkę o smaku owoce leśne i masą śmietankową (serek mascarpone+śmietanka 36%=ubić mikserem)

 Źródło:

www.mojewypieki.com 

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów