Pages

sobota, 25 października 2014

rozgrzewająca zupa z dyni i papryki

Składniki:

800g dyni 
2 czerwone papryki / (lub 1 papryczka chilli)
1 cebula
2 ząbki czosnku
słodka papryka
ostra papryka
sos sojowy
500ml wody
szczypta cynamonu
groszek ptysiowy
szczypta gałki muszkatołowej

cebulę + czosnek = pokroić i przysmażyć na odrobinie oliwy + słodka i ostra papryka + pokrojona dynia +  papryka + szczypta cynamonu + gałka muszkatołowa, całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną, zmiksować zupę blenderem na gładką masę, doprawić sosem sojowym, podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem

ja zrobiłam 2 wersje zupy, dla dzieci ze zwykła papryką, dla dorosłych z chilli

przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" Anny Starmach 

Szybkie zupy!

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

4 komentarze:

  1. a do tego wszystkie jak pysznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i pyszny przepis ;) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również zachwycam się zdjęciami! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń