rwany placek drożdżowy z jagodami
czwartek, lipca 17, 2014nietypowe ciasto, bo dzielimy go na porcje zanim się upiecze, dlatego przed podaniem nie trzeba go kroić, wystarczy odrywać kolejne kawałki, idealne na letni piknik
składniki:
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 torebka suszonych drożdży
- pól łyżeczki soli
- 50 g masła + 2 łyżki
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 300 ml konfitury z jagód (ja użyłam śliwkowej bo taką akurat miałam w domu)
- 60 g świeżych jagód
- 75 g cukru pudru
podłużna foremkę keksową wysmarować masłem i posypać mąką, wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wielkości ok. 50x50 cm, posmarować go konfiturą, a następnie pociąć go na paski z których potem wycinamy mniejsze kwadraty (ok. 8x8 cm), ułożyć kwadraty jeden na drugim w blaszce ustawionej pionowo tak jak na zdjęciu poniżej:
tak ułożone ciasto odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosło
pozostałe 2 łyżki masła pokroić i włożyć między plasterki ciasta, piec w temp. 175 stopni przez 30-40 minut (po 20 minutach ciasto przykryć folia aluminiową), studzić przez 30 minut w foremce
utrzeć cukier puder z 1 łyżką wrzątku na gęsty lukier, polać nim ostudzone ciasto i udekorować świeżymi owocami
ciasto to można robić tez z innymi owocami i konfiturą, np. z porzeczkami lub malinami
SMACZNEGO!
inspiracja: "CIASTA i ciasteczka" - dodatek kulinarny do pisma Twój STYL / maj 2014
3 komentarze
Wygląda obłędnie. Muszę taki przygotować
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie odrywane ciasta/chlebki :) Zawsze można podejść i uskubać kawałek...
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wygląda pysznie! :) mała rączka chciała spróbować, ale trudno się dziwić jak takie pyszności:) jeszcze takiego nie robiłam więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń